Nieuwsbrief Jeugd 12-18 maart 2023





GGD Zaanstreek Waterland



GGD Zaanstreek Waterland

 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌

 

GGD Zaanstreek Waterland

Korte teaser voor deze e-mail

  |  online weergeven

jaargang 4 | nummer 2 | [date:nl|MMMM yyyy|now]
Inleiding
In dit nummer leest u wanneer we de resultaten van de  corona Gezondheidsmonitor Jongvolwassenen 2022 publiceren en wanneer de Gezondheidsmonitor Jeugd 2023 start.
Wilt u aandacht besteden aan de mentale gezondheid van jongeren? MIND en Diversion hebben samen het onderwijsproject MIND Young Academy ontwikkeld waar wij u graag op willen wijzen.
U kunt ook lezen wat ons Team Suïcidepreventie voor scholen kan betekenen. 

Wilt u op uw school aandacht besteden aan relaties en seksualiteit, maar weet u niet goed hoe? Dan is het thema relaties & seksualiteit van de Gezonde School misschien iets? U kunt nu o.a. de stimuleringsregeling Gezonde Relaties en Seksualiteit aanvragen. Lees meer hierover in deze editie. 
Het is belangrijk kinderen mediawijs te maken over alcohol. Zodat ze specifieke kennis en vaardigheden aangeleerd krijgen om kritisch te kijken naar reclame. De campagne ‘Zien drinken, doet drinken’ heeft een filmpje voor ouders gemaakt, die we graag met u delen.
Wat kunt u doen om gehoorschade bij kinderen te voorkomen? U leest dat in dit nummer.

En tot slot besteden we ook aandacht aan de Dag van de Gezonde Schoolkantine op 16 maart.             

Veel leesplezier!

 
Eind maart publicatie resultaten corona Gezondheidsmonitor Jongvolwassenen 2022 

In 2021 nam GGD Zaanstreek-Waterland voor het eerst de Gezondheidsmonitor jongvolwassenen af. Een jaar later hebben we, samen met de andere GGD’en, dit onderzoek opnieuw afgenomen. Dit keer hebben bijna 2500 jongeren tussen de 16 en 25 jaar de vragenlijst ingevuld. 
 
» Lees verder
 
 
 
Hoe gaat het met onze jeugd?
Deze vraag staat centraal bij de Gezondheidsmonitor Jeugd. Zijn ze gelukkig? Hebben ze stress? Drinken ze wel eens alcohol en doen ze aan sport? Is dit veranderd in de tijd? Een paar voorbeelden die alle GGD’en en het RIVM onderzoeken met de Gezondheidsmonitor Jeugd 2023. 

 
» Lees verder
 
 
 
Gastlessen van MIND Young Academy
Ruim 1 op de 5 jongeren heeft op de leeftijd van 19 jaar al eens ernstige mentale klachten gehad.
Om het taboe op mentale gezondheid te doorbreken en zo mentale klachten te verminderen hebben MIND en Diversion samen het onderwijsproject MIND Young Academy ontwikkeld: een onderwijs-programma waarin jonge rolmodellen op middelbare scholen het gesprek over mentale gezondheid in de klas openbreken.
In deze flyer leest u hier mee over.
 
 
 
 
Actieplan wat te doen na een (poging tot) suïcide in het onderwijs
Een (poging tot) zelfdoding van een leerling heeft enorme impact op medeleerlingen en medewerkers van de school. Hoe kun je als onderwijsinstelling in dit geval adequaat en zorgvuldig reageren? 113 Zelfmoordpreventie en het Trimbos-instituut ontwikkelden actieplannen voor het voortgezet onderwijs, mbo en hoger onderwijs.
 
» Lees verder
 
 
 
Werken aan het thema Relaties en Seksualiteit op school

Leerlingen in het voorgezet onderwijs ontdekken van alles rond relaties en seksualiteit. Hoe ze omgaan met relaties, seksualiteit, veilig vrijen, grenzen, seksuele diversiteit en genderdiversiteit is bepalend voor hun eigen vorming én voor die van hun schoolgenoten – en daarmee voor het schoolklimaat. 
 
» Lees verder
 
 
 
Praten met kinderen over alcoholreclames 
Het is belangrijk kinderen mediawijs te maken over alcohol. Dat houdt in, dat kinderen specifieke kennis en vaardigheden aangeleerd krijgen om kritisch te kijken naar reclame. En dan vooral naar beelden van alcoholgebruik in de media. Hierbij is het belangrijk dat kinderen kritisch nadenken over de mediaboodschap en de bron van de alcoholreclame (influencer, alcoholproducenten en alcoholverkopers zoals de supermarkten). 
 
» Lees verder
 
 
 
Nieuwe subsidierondes Gezonde School

Tussen  6 maart en 17 april 2023 kunnen scholen hun belangstelling aangeven voor 1 of meer subsidieregelingen van de Gezonde School:

Ze kunnen die doen via het schoolaccount in Mijngezondeschool.nl

Kijk voor meer informatie op www.gezondeschool.nl of mail naar de lokale Gezonde School-adviseur via: gb@ggdzw.nl

 
 
 
 
Gehoorschade bij kinderen en jongeren: hoe vaak komt het voor?                        
Volgens onderzoek van het Erasmus MC heeft 1 op de 7 kinderen tussen 9-11 jaar al beginnend gehoorverlies. Op deze leeftijd komen kinderen vooral met hard geluid in contact door het gebruik van een koptelefoon of oortjes, bijvoorbeeld tijdens gamen, filmpjes kijken en muziek luisteren. Dit blijkt ook uit onderzoek onder middelbare school leerlingen tussen de 12 en 18 jaar oud. 
 
» Lees verder
 
 
 
16 maart – Dag van de Gezonde Schoolkantine 

Op 16 maart staan alle schoolkantines van Nederland in the spotlights tijdens de Dag van de Gezonde Schoolkantine. Speciaal voor deze dag organiseert het Voedingscentrum een feestelijk en interactief online programma, vol inspirerende webinars en leuke activiteiten. 
 
» Lees verder
 
 
 
Colofon
Adresgegevens
GGD Zaanstreek-Waterland
Postbus 2056, 1500 GB Zaandam
T: (0900) 254 54 54
E: communicatie@ggdzw.nl

Volg ons op:
Twitter Twitter Twitter Twitter
Redactie

Anne van Deuren (Gezondheidsbevordering)
Claudia Ris (Communicatie)
Ilja Geertzen (Infectieziekten)
Jantje Kunze (Toezicht)
Marieke Laan (Jeugdgezondheidszorg)

 

Marjon Bartelds (Communicatie)
Michelle Wennekers (Epidemiologie)
Naomi Albrecht (JOGG-Zaanstad)
Sarah Prins (Veilig Thuis)

 
E-mail opties