Wat houdt je werk in?
Het werk als vertrouwensarts bij Veilig Thuis houdt in dat je betrokken wordt als sparringpartner bij adviesvragen en meldingen over kindermishandeling, huiselijk geweld en ouderenmishandeling waarbij (ook) sprake is van sociaal-medische aspecten. Dan kan er bijvoorbeeld sprake zijn van letsels door fysieke mishandeling of seksueel misbruik bij kinderen. Maar ook verslavingsproblematiek bij een zwangere, of cognitieve problemen bij ouderen waarbij vermoedens zijn van financieel misbruik.
Ik denk samen met mijn collega’s mee over de vervolgstappen die we willen zetten, ga mee op huisbezoek om in gesprek te gaan met betrokkenen, verricht top-teenonderzoeken. Maar bel ook regelmatig met andere (medische) professionals zoals huisartsen of kinderartsen, de Officier van Justitie of collega’s van het LECK. Daarnaast kan ik mijn collega’s intern en extern adviseren over bijvoorbeeld juridische aspecten zoals de meldcode en het beroepsgeheim. Denk ik mee over overkoepelende zaken op bestuurlijk en management niveau, en geef ik af en toe voorlichtingen aan externe ketenpartners.
Wat maakt je werk zo leuk/interessant?
Je bent als vertrouwensarts dé medisch expert op het vlak van kindermishandeling, huiselijk geweld en ouderenmishandeling, en daardoor echt een spin in het web. Dit maakt dat je binnen de casuïstiek met allerlei mensen in gesprek kunt gaan, van 0-100+jr. En dus de ene dag een top-teenonderzoek uitvoert bij een jong kindje en de volgende dag op de bank zit bij een oudere dame.
Intern werk je met allerlei verschillende disciplines samen, zoals de gedragswetenschappers, maatschappelijk werkers en managers. Extern heb je contact met allerlei ketenpartners zoals de Raad van de Kinderbescherming, politie en scholen. Daarbij weet je nooit van tevoren hoe een dag precies zal gaan verlopen, het kan zijn dat je acuut weg moet vanwege een spoedmelding bijvoorbeeld. Dat maakt ons werk ontzettend divers en interessant.
Waarom werk je graag bij onze GGD?
Veilig Thuis Zaanstreek-Waterland is een van de kleinere Veilig Thuis organisaties in Nederland, wat maakt dat het team relatief klein is. We werken veel en intensief met elkaar samen, kennen elkaar ook goed, en weten elkaar te vinden voor een inhoudelijk overleg, maar ook voor gezelligheid. Er is een enorme mate van betrokkenheid naar elkaar toe én binnen de casuïstiek Dat geeft een hele prettige sfeer. Daarnaast hebben we korte lijnen met de andere afdelingen van de GGD, zoals de jeugdgezondheidszorg, MABZ en ICT, wat alleen maar bijdraagt aan een goede onderlinge samenwerking.