Zaanstreek-Waterland is ‘hartveilig’. Dit is de conclusie van een onderzoek naar burgerhulpverlening bij reanimatie in deze regio.
De Geneeskundige Hulpverleningsorganisatie in de regio (GHOR) deed afgelopen maanden onderzoek naar het aantal vrijwilligers dat is aangesloten bij samenwerkingsverbanden op het gebied van reanimatie. Bijvoorbeeld HartslagNu of EHBO-verenigingen. Ook is gekeken naar het aantal AED’s in de regio. Een AED (Automatische Externe Defibrillator) is een draagbaar apparaat dat het hartritme weer kan herstellen bij een hartstilstand. Dit gebeurt door het geven van een elektrische schok.
Uit het onderzoek is gebleken dat zowel het aantal burgerhulpverleners als het aantal AED’s per gemeente in Zaanstreek-Waterland voldoende is.
Bij burgerhulpverlening starten vrijwilligers de eerste hulpverlening bij een reanimatie. Zij zijn opgeleid om in de eerste (belangrijkste) minuten te kunnen reanimeren. Dit doen zij tot de professionele hulpverleners arriveren.
Ook burgerhulpverlener worden?
Een hartstilstand kan iedereen overkomen. De overlevingskans is het grootste wanneer binnen 6 minuten de juiste hulp is gestart. Jij kan daarbij helpen. Meld je daarom aan als burgerhulpverlener. Kijk op hartslagnu.nl voor meer informatie.
Benieuwd waar bij jou in de buurt een AED hangt? Download gratis de EHBO-app van het Rode Kruis.