Koen, dagcoördinator op één van de vaccinatielocaties, vertelt over zijn werk bij GGD Zaanstreek-Waterland.
“Na een lange tijd van crisis vol spanning en onzekerheden zag ik vooral opluchting op de vaccinatielocatie. Sommige mensen zagen al maanden hun naasten niet. De ontlading kwam er na de prik uit. Natuurlijk gaan er tijdens zo’n grote operatie wel eens zaken mis, dat hoort erbij. Gewoon de tijd nemen om dingen uit te leggen, dan gaan mensen meestal tevreden weg. Een grote doos Merci kreeg ik van een meneer wiens moeder ik had geholpen. Hij fietste er de volgende dag helemaal voor terug, dat vond ik zó aardig. Blijkbaar had ik iets goeds gedaan.” Gelukkig vindt Koen het helemaal niet erg als iets anders loopt dan verwacht. Improviseren doet hij graag – en dat is nodig ook. Vooral in het begin, toen coronavaccins nog schaars waren en mensen zich meldden voor restvaccins. “Ik zag veel schrijdende situaties, geëmotioneerde mensen die uit goede bedoeling onaangekondigd langs kwamen. Daar moet je empathisch mee om kunnen gaan.”
Nuttig werk
“Het werd tijd om weer iets nuttigs te doen. Eigenlijk gaf corona het zetje om definitief uit de horeca te stappen.” Na zijn studie Biologie stortte Koen zich in het Amsterdamse uitgaansleven, als manager van een bekende horecagelegenheid waar het draaide om zien en gezien worden. “Ik heb er veel geleerd, maar ben blij dat ik het over een andere boeg heb gegooid. Samen met een vriend begon ik bij de teststraat .” Toen de GGD ook startte met een vaccinatielocatie, werd Koen daar host. Door zijn betrokkenheid viel hij op en werd gevraagd voor een nieuwe rol. “Er moest veel gebeuren op korte termijn. Het inwerken van administratief medewerkers nam ik voor mijn rekening.” Al snel deed zich een kans voor die hij met beide handen aangreep. “Ik mocht als dagcoördinator aan de slag. En daar heb ik geen seconde spijt van gehad. Het is erg divers.” Enerzijds stuurt Koen dagelijks tientallen medewerkers aan, die informeert hij over nieuw beleid en de juiste voorschriften. Anderzijds houdt hij zich bezig met de vaccins, voorraden en prognoses. “Veel spreadsheets, telefoontjes, mailtjes maar ook veel communicatie met klanten en collega’s. Het is erg dankbaar werk, een fijne combinatie tussen het intellectuele en het sociale.”
‘Samen tegen corona, samen voor elkaar’
We willen met z’n allen maar één ding: zo snel mogelijk van corona af. Ruim 30.000 GGD-ers werken elke dag met hart en ziel aan het testen, traceren en vaccineren van miljoenen mensen in Nederland. Een ongekende operatie. Duizenden mensen laten zich dagelijks testen en gelukkig is een groot deel van Nederland al gevaccineerd. Maar we zijn er nog niet. We zetten nog steeds alles op alles om weer terug te kunnen naar normaal. Dat doen we met elkaar en voor elkaar.