GGD Zaanstreek-Waterland heeft begin dit jaar een panelonderzoek gehouden naar mentale gezondheid. Wat doen mensen om gezond te blijven of te worden en hoe gaan ze om met mentale problemen. Ruim 2500 panelleden hebben de vragenlijst ingevuld.
Mentale gezondheid vroegen wij uit met een rapportcijfer, de MHI-5 en de aan-/afwezigheid van mentale problemen nu of in het verleden.
Gemiddeld genomen gaven onze panelleden hun geluksgevoel en hun mentale gezondheid een ruime voldoende (respectievelijk een 7,4 en een 7,5). Bijna een kwart is psychisch ongezond volgens de MHI-5.
Veerkracht is van invloed op de mentale gezondheid en vroegen we uit met 2 uitspraken. Hierbij zien we dat vrouwen en de jongere groep (18-34-jarigen) minder veerkrachtig zijn dan respectievelijk mannen en 34-plussers.
90% doet iets om mentaal gezond te worden of te blijven waarbij bewegen en goede nachtrust het meest bijdraagt aan mentale gezondheid.
De helft van de panelleden heeft mentale problemen (gehad) waarvan ruim een kwart geen hulp zocht/zoekt. Meest genoemde redenen zijn dat panelleden hun situatie niet ernstig genoeg vinden en het graag zonder hulp willen oplossen. Dit laatste geven mannen vaker aan dan vrouwen.
7 op de 10 panelleden is het eens met de stelling dat praten over mentale problemen bijdraagt aan herstel.
Bent u benieuwd naar onder andere meest genoemde redenen om niet te praten over mentale problemen? Wat helpt om mentale problemen te normaliseren en wat de risicogroepen zijn? Bekijk dan de volledige rapportage.
We informeren gemeenten, zorgpartners en andere organisaties over de resultaten van dit panelonderzoek. Zodat zij, net als de GGD, hier met hun aanbod op kunnen inspelen.
Het panel in regio Zaanstreek Waterland bestaat uit inwoners uit de regio (16 jaar en ouder). De GGD heeft hen geworven via de Gezondheidsmonitor (GM) Jongvolwassenen, GM Volwassenen en Senioren en GM Kinderen en via sociale media. Met het panel probeert de GGD telkens inzicht te krijgen in welke mate een specifiek gezondheidsonderwerp speelt onder mensen in de regio.