Het project Taalschatten geeft tips die noodzakelijk zijn om kinderen een goede basis bij het leren praten te geven. GGD Zaanstreek-Waterland heeft deze tips verwerkt in een filmpje en een boekje voor ouders. Het materiaal is gemaakt in eenvoudige taal. Hiervoor hebben wij samengewerkt met taalambassadeurs van de Stichting ABC.
Wethouder Natasja Groothuismink van gemeente Zaanstad kreeg het boekje van Astrid Roest en Jody Maubach, die samen het boekje ontwikkelden. Taal is een belangrijk onderwerp binnen de portefeuille van Natasja Groothuismink (wethouder Jeugd). “Voor de taalontwikkeling van een kind is het heel belangrijk dat je daar zo vroeg mogelijk mee begint. Dit boekje is heel handig en geeft goede tips aan (groot)ouders hoe je taal leuk kunt maken. En je hart maakt echt een sprongetje wanneer jouw kind voor het eerst naar een koe wijst en heel hard ‘boe!’ roept.”
Het filmpje is vanaf 9 september (de week van Lezen en Schrijven) te zien op de schermen in de wachtruimten van het Centrum voor jeugd en Gezin/Centrum Jong. Alle ouders in Zaanstreek-Waterland krijgen het boekje van de jeugdverpleegkundige tijdens het huisbezoek 2 weken na de geboorte van hun kind. Het filmpje staat klaar voor ouders in het digitale dossier van hun kind 4 weken na de geboorte.
Eerste 1000 dagen
De eerste 1000 dagen van een kind zijn onmisbaar voor een goede taalontwikkeling. Het is nodig dat ouders vanaf het begin veel praten met hun kind. Daarom is het belangrijk dat de medewerkers van onze Jeugdgezondheidszorg ouders vanaf de start bewust maken van hún rol. Hierbij richten wij ons op álle kinderen.
Een redelijk nieuwe oorzaak voor het ontstaan van problemen in het leren praten is het telefoongebruik van ouders. Hierdoor hebben ze geen aandacht voor hun kind. Taalachterstanden zijn het probleem van iedereen.