56 jongvolwassenen deden mee aan (groeps)interviews over hun mentale gezondheid voor het kwalitatieve onderzoek na de Corona Gezondheidsmonitor Jeugd 2022. Bijna allemaal gaven ze aan dat zij zich op enig moment angstig, gestrest of eenzaam hebben gevoeld na de coronaperiode. En dat zij in meer of mindere mate psychische problemen hebben ervaren tijdens en na deze periode.
De meeste jongvolwassenen hebben intussen hun leven weer hebben opgepakt. Een deel van de jongvolwassenen heeft nog last van de gevolgen van de coronaperiode. En vindt het moeilijk om de draad weer op te pakken. De grootste verklaring ligt volgens hen in het gebrek aan sociale contacten tijdens een lange periode.
In dit kwalitatieve onderzoek vertelden jongvolwassenen tijdens (groeps)interviews waar zij tegenaan liepen en nog steeds lopen. De meeste deelnemers vertelden moeite te hebben met meer eenzaamheid, meer depressieve of negatieve gevoelens, ontwikkelingsachterstanden, het ‘normaal’ en sociale druk. Lees voor toelichting op deze thema’s het rapport. Naast het rapport hebben de onderzoekers ook een factsheet voor professionals en een factsheet voor jongvolwassenen ontwikkeld.
Ondersteuning
De jongvolwassenen vertelden over de problemen, die ze ervaarden tijdens en na de coronacrisis. Ook gaven zij aan welke extra ondersteuning zij nodig hebben bij de terugkeer naar het ‘normale’ leven, bij het bevorderen van mentaal welzijn en bij het bevorderen van sociale contacten. Daarnaast hebben de jongvolwassenen concrete ideeën hoe die ondersteuning eruit kan komen te zien. Het verlangen om gezien en gehoord te worden, loopt hier als een rode draad doorheen. Dat iemand echt interesse laat zien in hoe zij zich voelen.
Jongvolwassen hebben 3 tips voor professionals die met jongvolwassenen werken:
- Geef erkenning – erken dat de coronaperiode voor jongvolwassenen een heftige periode is geweest en dat zij een rem in hun ontwikkeling hadden. Veel jongvolwassenen worstelen nog steeds met de nasleep hiervan en willen hierin graag gezien en gehoord worden.
- Bied laagdrempelige hulp – hulp moet voor jongvolwassenen laagdrempelig zijn en de mogelijkheden goed vindbaar. Ze geven aan vooral hulp nodig te hebben bij het wegwerken van achterstanden en de terugkeer naar ‘normaal’. Denk hierbij aan het werken aan sociale vaardigheden en netwerken, werken aan mentale problematiek, het voorkomen van eenzaamheid.
- Zorg voor uitwisseling – organiseer sociale activiteiten waarin jongvolwassenen elkaar ontmoeten, met elkaar in gesprek kunnen en ervaren dat ze niet de enige zijn die last hebben van de gevolgen van de coronaperiode. Dit kan op verschillende manieren: online, offline, in de vorm van een praatgroep of juist een sportieve of creatieve activiteit. Hoe breder het aanbod aan activiteiten, hoe meer jongvolwassenen zich aangesproken voelen.
“We hebben het er [over corona en de gevolgen] eigenlijk nooit meer over. Ook niet op school, of thuis. Terwijl, als we het er hier zo over hebben, iedereen merkt er nog wat van en het gaat ook niet altijd even goed. Ik denk dat dit soort gesprekken er veel meer moeten zijn.” – deelnemende jongvolwassene
De inzichten en adviezen die in het rapport staan zijn richtinggevend. Ze bieden geen kant en klare oplossingen voor lokale praktijkkwesties. De beste oplossingen worden in dialoog bedacht, in de samenwerking tussen jongvolwassenen en professionals. Liefst zo lokaal mogelijk zodat zo goed mogelijk wordt aangesloten bij de lokale praktijk. Dit rapport biedt daarvoor inspiratie en aanknopingspunten.
Onderzoek
GGD GHOR Nederland gaf, namens de GGD’en en het RIVM, Stichting Alexander de opdracht om op landelijk niveau verdieping en duiding te gegeven aan de kwantitatieve resultaten van de Corona Gezondheidsmonitor Jongvolwassenen 2022. Hiermee wilden ze meer zicht krijgen op de ervaringen, gevoelens en perspectieven van jongvolwassenen die ten grondslag liggen aan de resultaten van de Corona Gezondheidsmonitor Jongvolwassenen 2022.
Aan het kwalitatieve onderzoek namen in totaal 61 jongvolwassenen uit heel Nederland deel, ook uit de regio Zaanstreek-Waterland. Voor de 5 groepsinterviews (41 deelnemers) hebben de onderzoekers vooraf doelgroepen gekozen:
- 16-20 jaar,
- 21-25 jaar,
- vrouwen,
- mannen
- praktisch opgeleide jongvolwassenen.
Aanvullend op de focusgroepen waren er ook 15 diepte-interviews. Bij de deelnemersgroep aan deze interviews hebben de onderzoekers gelet op doelgroepen en perspectieven die in de focusgroepen onvoldoende aan bod zijn gekomen. Op deze manier hebben de onderzoekers gestructureerd toegewerkt naar datasaturatie.
De onderzoekers hebben het onderzoeksproces en de inhoudelijke resultaten op verschillende momenten tijdens het onderzoek besproken, geduid en gereflecteerd met een adviesgroep van 5 jongvolwassenen.
Alle jongvolwassenen, die deelnamen, hadden in de Corona Gezondheidsmonitor Jongvolwassenen 2022 aangegeven mee te willen werken aan vervolgonderzoek.
Netwerk GOR
De GGD’en lieten dit verdiepende kwalitatieve onderzoek uitvoeren op basis van de resultaten van de Corona Gezondheidsmonitor Jongvolwassenen 2022 in het kader van het Gezondheidsonderzoek COVID-19. Hierbij werken ze samen met GGD GHOR Nederland, het RIVM, het Nivel en ARQ Nationaal Psychotrauma Centrum; het Netwerk GOR. ZonMw is namens het ministerie van VWS opdrachtgever van de monitor.
Het onderzoek maakt de fysieke en mentale gezondheidseffecten bij jongvolwassenen, door de coronacrisis, inzichtelijk. Resultaten van de monitor vormen een basis voor het adviseren en ondersteunen van lokale en regionale beleidsmakers en het ministerie van VWS bij beleidsvorming.