De HPV campagne voor 18+ jongeren is 11 januari van start gegaan. Begin dit jaar ontvangen ruim 1,3 miljoen jongvolwassenen de uitnodiging voor vaccinatie tegen het humaan papillomavirus (HPV). Het gaat om zo’n 900.000 mannen en 400.000 vrouwen van 19 tot 27 jaar.

Zelf een afspraak plannen

Jongvolwassenen die geboren zijn tussen 1 januari 1996 en 31 december 2003 en die zich tegen HPV willen beschermen, kunnen vanaf week 2 via www.hpvafspraak.nl zelf een afspraak plannen bij de GGD. Voor een goede en langdurige bescherming zijn twee vaccinaties nodig, met een half jaar ertussen. De HPV-vaccinaties voor deze leeftijdsgroep zijn alleen in 2023 gratis.

In de regio Zaanstreek-Waterland krijgen ongeveer 25.000 jongvolwassenen de brief op de mat. Kijk hier voor informatie over de HPV 18+ vaccinatie en de priklocaties in onze regio.

Heb je vragen over de HPV vaccinatie, of twijfel je of je de prik moet nemen? Kijk dan op www.hpvkeuzehulp.nl.

Wat doet het Humaan papillomavirus

Jongeren zijn niet of nauwelijks bekend met het virus. Terwijl het virus heel besmettelijk is: 8 op de 10 mensen raken een of meer keren in hun leven besmet met HPV. Als je HPV hebt, kun je zonder dat je het weet iemand anders besmetten. HPV kan kanker in de mond- en keelholte, bij de penis, anus, vagina, schaamlippen en baarmoederhals veroorzaken. De vaccinatie beschermt tegen deze zes soorten kanker en werd in 2022 voor het eerst behalve aan meisjes ook aan jongens aangeboden.

Hoe krijg je HPV?

Je kan HPV krijgen door geslachtsgemeenschap, tijdens het vrijen of als je elkaar knuffelt of aanraakt op intieme plekken. Het virus verspreidt zich via handen, vingers, mond, penis en vagina. Condooms beschermen je niet volledig tegen HPV, omdat HPV zich ook via handen, vingers en mond kan verspreiden.

Ga voor meer informatie over HPV naar https://rijksvaccinatieprogramma.nl/infectieziekten/HPV.