Vandaag start de GGD Gezondheidsmonitor 2024. De GGD Gezondheidsmonitor brengt de gezondheid, het welzijn en de leefstijl van Nederlanders van 18 jaar en ouder in kaart. Landelijk ontvangen ruim 1,5 miljoen willekeurig gekozen personen van 18 jaar en ouder een brief met de vraag om mee te doen aan dit vragenlijstonderzoek. In de regio Zaanstreek-Waterland zijn dit ruim 43.000 inwoners.

De vragenlijst gaat over verschillende onderwerpen, zoals (mentale) gezondheid, welzijn, leefstijl, participatie en leefomgeving. Het onderzoek loopt tot begin december. De resultaten verwachten we in de zomer van 2025.

Doel van het onderzoek

De GGD Gezondheidsmonitor geeft inzicht in de gezondheid van de inwoners van 18 jaar en ouder in Nederland. Met de resultaten kunnen gemeenten gericht werken aan de verbetering van de gezondheid van hun inwoners. Bijvoorbeeld door extra (sociale) activiteiten te organiseren in gemeenten waar veel mensen eenzaam zijn. Of door sportieve activiteiten te organiseren, als inwoners te weinig bewegen.

Deelname

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) kiest willekeurig personen die worden uitgenodigd voor deelname aan het onderzoek. Deze steekproef vormt een goede afspiegeling van de bevolking. Deze mensen krijgen een brief met een uitnodiging om de vragenlijst in te vullen. Dit kan online of schriftelijk. Personen die niet zijn uitgekozen, kunnen niet aan dit onderzoek meedoen. Deelname is vrijwillig. We behandelen en verwerken de gegevens van de deelnemers strikt vertrouwelijk.

Achtergrond

Gemeenten zijn wettelijk verplicht om de gezondheidssituatie van inwoners in Nederland in kaart te brengen. Gemeenten laten deze taak uitvoeren door de GGD, die de Gezondheidsmonitor eens in de 4 jaar uitvoert. De gemeente gebruikt de resultaten van het onderzoek voor de ontwikkeling en invulling van lokaal gezondheidsbeleid.

Samenwerking

De GGD’en, het CBS, GGD GHOR Nederland en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) voeren het onderzoek samen uit. Ipsos I&O verzamelt de gegevens namens deze partijen. Daarnaast verzamelt het CBS voor een relatief klein aantal personen gegevens via de Gezondheidsenquête. De vragenlijst van de Gezondheidsmonitor Volwassenen en Ouderen wordt afgestemd met de Gezondheidsenquête. Hierdoor kunnen de gegevens uit de Gezondheidsmonitor en uit de Gezondheidsenquête voor een deel van de onderwerpen worden samengevoegd.

Meer informatie

Meer informatie vindt u op www.ggdzw.nl/gezondheidsmonitor2024.