Op 15 juni is het de internationale dag tegen ouderenmishandeling. Ouderenmishandeling komt helaas vaak voor. Maar liefst 1 op de 20 ouderen heeft te maken met mishandeling. Het is belangrijk  om signalen te herkennen en te weten wat u kunt doen.

Wat is ouderenmishandeling

Als een oudere zorg krijgt van iemand die hem/haar mishandelt, verwaarloost, of van haar steelt, dan hebben we het over ouderenmishandeling. Vaak gebeurt dit door een familielid, huisvriend, vrijwilliger of professional. Vormen van mishandeling zijn: lichamelijke mishandeling, psychische mishandeling, financieel misbruik, verwaarlozing en seksueel misbruik. Ook kan een mantelzorger door overbelasting, onwetendheid, onkunde of onmacht – dus zonder het te willen – over de grenzen van een oudere heen gaan.

Wat kunt u zelf doen?

Heeft u zelf te maken met ouderenmishandeling? Blijf er niet mee rondlopen. Praten met iemand in jouw omgeving is een belangrijke eerste stap. Vaak zijn meer mensen bereid u te helpen dan u zelf denkt. U kunt die persoon ook vragen om mee te gaan naar bijvoorbeeld de huisarts of een hulpinstantie.
Maakt u zich zorgen om een oudere? Probeer dan met hem/haar er over te praten en controleer of uw zorgen kloppen. Samen kunt u bespreken wat u hierna het beste kunt doen.

Contact met Veilig Thuis

U kunt uw zorgen ook delen door contact op te nemen met Veilig Thuis. Dat kan via de chat op de website, of door te bellen met 0800-2000 (24 uur per dag bereikbaar).

Meer informatie