Apenpokken (Monkeypox) is een pokkenvirus. Het komt vooral voor in landen in West-Afrika en Midden-Afrika. In mei 2022 werd de ziekte aangetroffen in onder andere België, Duitsland en Frankrijk en Nederland. Het virus is niet heel besmettelijk. In Nederland heeft het RIVM nu meerdere gevallen vastgesteld.
In Europa gaat het virus over van mens tot mens. Het kan binnendringen via wondjes en je slijmvliezen, zoals mond, neus en ogen. Het apenpokkenvirus verspreidt zich vooral via vocht uit blaasjes. Het virus kan zich in de mond-keelholte zitten. De ziekteverschijnselen zijn over het algemeen mild en de meeste mensen herstellen volledig binnen 2 tot 4 weken.
Wat doen als u denkt dat u besmet bent met monkeypox?
Neem dan contact op met uw (huis)arts. De arts neemt, als dat nodig is, contact op met GGD Zaanstreek-Waterland.
Wat doet GGD bij het apenpokkenvirus
Monkeypox kun je aantonen met een test. Als de test positief is, doet de GGD een bron- en contactonderzoek. Door snel te handelen bij klachten kunnen we samen voorkomen dat het virus zich verder verspreidt
Aanpak bestrijding
Het RIVM en het ministerie van VWS bepalen richtlijnen voor eventuele maatregelen als quarantaine, isolatie, testen en vaccineren. Hier werken ze nu aan voor het apenpokkenvirus. Hou de website van het RIVM in de gaten voor meer informatie hierover. Maakt u zich in de tussentijd zorgen over uw gezondheid? Neem dan contact op met uw huisarts of vaste behandelaar.
Meer informatie over het apenpokkenvirus?
Meer informatie over het virus is te vinden op de website van het RIVM en de website van Rijksoverheid. Op de website van het RIVM vindt u ook antwoord op de meest gestelde vragen.