Als seks je werk is
Het Centrum voor Seksuele Gezondheid is tijdelijk gesloten. GGD Amsterdam neemt voorlopig onze diensten over. Sekswerkers in onze regio kunnen voorlopig terecht in het Amsterdam Centre for Sexworkers,
Bij het Centrum voor Seksuele Gezondheid kun je testen of je een soa hebt en je dan ook laten behandelen. Je kunt je er ook gratis laten vaccineren tegen hepatitis B. Op ons spreekuur beantwoorden we daarnaast al je vragen over seksualiteit, zoals pijn bij het vrijen, anticonceptie, zwangerschap of seksueel geweld. Wij adviseren sekswerkers minimaal 2 keer per jaar te testen op soa. Ook als je altijd een condoom gebruikt. En om je te beschermen tegen hepatitis B door vaccinaties. Het Centrum voor Seksuele Gezondheid is gratis en anoniem.
Hepatitis B en vaccinatie
Je kunt bij het Centrum voor Seksuele Gezondheid gratis vaccinaties voor hepatitis B krijgen als je door seksueel contact risico loopt op hepatitis B. Mensen die in aanmerking komen zijn mannen die seks hebben met mannen en sekswerkers. In een periode van 6 maanden krijg je 3 vaccinaties. Je bent dan levenslang beschermd.
Je kunt je tegelijkertijd tegen hepatitis A laten vaccineren. Hier moet je wel voor betalen.
We adviseren je om tenminste 14 dagen te wachten na de coronavaccinatie voordat je een hepatitis-A of B vaccinatie haalt. Als je dan bijwerkingen krijgt na de vaccinatie, is het makkelijker om te bepalen waardoor dat komt.
Hoe kan ik besmet raken?
Hepatitis B is een leverontsteking die ernstig kan verlopen en zeer besmettelijk is. Je kunt hepatitis B onder andere oplopen via onveilig seksueel contact of bloed-bloed-contact.
PEP hiv
PEP hiv is de afkorting van Post Expositie Profylaxe. Heb je onlangs onveilige seks gehad met iemand die hiv-positief is of met iemand die een hoog risico heeft om hiv positief te zijn? Dan kan PEP hiv het risico op een infectie met hiv verkleinen, maar is geen garantie dat je hiv-negatief blijft. PEP hiv is een behandeling van 4 weken met hiv-remmers. De medicijnen kunnen vervelende bijwerkingen hebben.
Voor wie is PEP hiv bedoeld?
PEP hiv is alléén bedoeld voor personen met een groot risico op hiv. Denk je dat je hiervoor in aanmerking komt, neem dan contact op met ons, je huisarts, of het ziekenhuis. Een arts, bijvoorbeeld van onze GGD, zal met je kijken naar het risico dat je gelopen hebt.
Wanneer start ik met PEP hiv?
Behandeling met PEP hiv moet je zo snel mogelijk starten nadat je risico hebt gelopen. Hoe eerder je start, hoe succesvoller de PEP-behandeling. Start het liefst binnen 2 uur en uiterlijk binnen 72 uur nadat je risico hebt gelopen.
Hoe kom ik aan PEP hiv?
Tijdens kantoortijden kun je contact opnemen met je huisarts of met ons. Meld duidelijk dat je een vraag hebt over PEP hiv.
Wat zijn de kosten?
Nederlandse ziektekostenverzekeringen vergoeden Pep hiv.