Vaccinaties voor kinderen

""

Onze jeugdartsen en jeugdverpleegkundigen op de consultatiebureaus verzorgen de inentingen van het Rijksvaccinatieprogramma tussen de 0 en 4 jaar. Daarnaast organiseert de GGD 2x per jaar groepsprikken op 4 locaties in de regio.
Het Rijksvaccinatieprogramma beschermt kinderen in Nederland tegen 12 ernstige infectieziekten. Dankzij de vaccinaties komen deze ziekten in Nederland nu bijna niet meer voor. De eerste vaccinatie krijgt je baby tussen 6 en 9 weken na de geboorte. De laatste op 14-jarige leeftijd.

Is jouw kind ouder dan 14 jaar en mist het nog bepaalde vaccinaties? Wil je deze toch nog laten halen? Neem dan contact met ons op. We zijn bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.30 uur tot 17.00 uur, via telefoonnummers: 0299-748004 (regio Waterland) of 075-6518340 (Zaanstreek).

Kijk voor vertalingen van folders over vaccinatie op de site van het Rijksvaccinatieprogramma.

Rijksvaccinatieprogramma

Meer informatie over het Rijksvaccinatieprogramma vind je op de website van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

GroeiGids-app

Deze app biedt jou als (aanstaande) ouder betrouwbare voorlichting en inzicht in de ontwikkeling, gezondheid en opvoeding van je kind.

MijnKinddossier

In ons digitaal ouderportaal vind je informatie over de ontwikkeling van je kind, groeicurves en afspraken met de Jeugdgezondheidszorg.

Wanneer krijgt mijn kind welke vaccinatie?

Overzicht vaccinaties naar leeftijd kind

Vanaf 2025 gaat het vaccinatieschema veranderen. In het schema hieronder staan deze veranderingen al vermeld. Wil je meer weten over de veranderingen? Lees dan de informatie op de website van het Rijksvaccinatieprogramma. 
Of bekijk het nieuwe vaccinatieschema in pdf.

Leeftijd Vaccinatie 1 Vaccinatie 2 Vaccinatie 3
6-9 weken Rotavirus    
3 maanden DKTP-Hib-HepB Pneumokokken Rotavirus
5 maanden DKTP-Hib-HepB Pneumokokken  
11 maanden DKTP-Hib-HepB, deze verschuift naar 12 maanden per december 2024 Pneumokokken  
12 maanden DKTP-Hib-HepB, dit gaat gelden voor kinderen geboren vanaf januari 2024.    
14 maanden BMR MenACWY  
3 jaar BMR, dit gaat vanaf 2025 gelden voor kinderen geboren vanaf 2022.    
4 jaar DKTP, deze verschuift vanaf 2025 naar 5 jaar en wordt DKT    
5 jaar DKT, dit gaat vanaf 2025 gelden voor kinderen geboren vanaf 1 januari 2021    
9 jaar DTP, deze verschuift vanaf 2025 naar 14 jaar BMR, deze verschuift vanaf 2025 naar 3 jaar  
10 jaar HPV HPV  
14 jaar MenACWY DTP, deze gaat vanaf 2025 gelden voor kinderen geboren vanaf 1 januari 2016.  

Bekijk op de website van het Rijksvaccinatieprogramma welk vaccinatieschema voor jouw kind geldt vanaf 2025.

Heb je nog vragen over de vaccinaties? Neem contact met ons op.

Wanneer zijn er groepsprikken & inhaalvaccinaties?

In het voorjaar en najaar plannen we de groepsprikken op verschillende plekken verspreid over de regio. Uw kind krijgt hiervoor een uitnodiging via het RIVM. Kunt u in het voorjaar niet, dan krijgt uw kind automatisch in het najaar een herhaaloproep.

In het najaar van 2024 zijn de groepsprikken in de week van 21 tot en met 25 oktober. Locaties en tijden volgen later als deze bekend zijn. 

De volgende groepen krijgen in 2024 een uitnodiging van het RIVM om een inenting te halen:

  • Voor een BMR/DTP prik: kinderen geboren in 2015. Ook andere kinderen onder de 18 kunnen deze prik nog halen.
  • Voor een HPV prik: Alle kinderen geboren in 2014 krijgen hier een uitnodiging voor.
  • Voor een Meningokokken inenting: Jongeren geboren in 2010.

Neem voor inhaalvaccinaties of een persoonlijk gesprek over vaccinaties contact op met uw eigen CJ/CJG.
Is een vaccinatieserie vóór het 18de jaar begonnen, dan mag uw kind dit altijd afmaken.

Waarom zijn vaccinaties belangrijk voor mijn kind?

Sinds 1957 biedt het Rijksvaccinatieprogramma (RVP) vaccinaties aan kinderen aan met als doel de bevolking te beschermen tegen verschillende ernstige infectieziekten. Met de meeste vaccinaties binnen het RVP proberen we om bescherming te bieden aan de gevaccineerde, maar ook de verspreiding van ziekteverwekkers te stoppen en epidemieën te voorkomen. Op dit moment biedt het RVP vaccinaties aan die beschermen tegen 12 ernstige infectieziekten. Alle vaccinaties zijn uitgebreid onderzocht en de Gezondheidsraad vindt deze veilig en effectief.
Lees hier wanneer je kind welke vaccinatie krijgt aangeboden. 

Onderstaand filmpje laat je zien waarom vaccinaties voor je kind belangrijk zijn. Meer betrouwbare informatie over vaccinaties vind je terug op de website van het Rijksvaccinatieprogramma.

 

22 wekenprik (kinkhoestvaccinatie zwangere vrouwen)

Als je tussen 22 en 34 weken zwanger bent, kun je de 22 wekenprik krijgen (een gratis kinkhoestvaccinatie). Dit kan bij een Centrum voor Jeugd en Gezin of Centrum Jong bij jou in de buurt. Bel voor een afspraak met 0900-2545454 (keuze 4) of vul het aanmeldformulier voor een afspraak in.

Bescherming voor de baby

Kinkhoest is een besmettelijke ziekte van de luchtwegen. De ziekte is vooral gevaarlijk voor baby’s die niet of niet volledig zijn ingeënt. Vaccinatie van baby’s is pas mogelijk vanaf zes weken na de geboorte. Daarom adviseert de Gezondheidsraad zwangere vrouwen te vaccineren tegen kinkhoest als zij tussen 22 – 34 weken zwanger zijn. De zwangere vrouw geeft het vaccin via de navelstreng door aan de ongeboren baby. De baby is daarmee ook de eerste maanden van het leven beschermd tegen deze ziekte.

Kijk voor meer informatie op de website van het RIVM.

Griepprik voor zwangeren

Ben je 22 weken of langer zwanger tussen 15 oktober 2023 tot 1 maart 2024? Dan kun je vanaf dinsdag 17 oktober een griepprik bij ons halen. Dit kun je doen tot aan het einde van je zwangerschap.

Je kunt de griepprik alleen halen tussen 17 oktober en 29 februari op onze priklocatie in Assendelft, AcTivegebouw, Industrieweg 10.

Pasgeboren baby’s hebben grotere kans om ernstig ziek te worden van griep. Na de vaccinatie maak je antistoffen aan. Deze gaan via de placenta naar je baby. Zo is je kindje ook in de eerste maanden na de geboorte beschermd tegen griep.

Vul het aanmeldformulier voor een afspraak in.

Wil je meer weten over de griepprik voor zwangeren? Bekijk de informatie op de website van het RIVM.

Heb je een vraag? Kijk of het antwoord op de website van het RIVM staat.