De Wet verplichte geestelijke gezondheidszorg (Wvggz)

Soms komt er een melding bij het meldpunt binnen waarvan de medewerker inschat dat verplichte zorg nodig kan zijn. Omdat een psychiatrische stoornis ernstig nadeel (gevaar) veroorzaakt voor de gemelde persoon zelf of voor anderen. In zo’n geval wordt in het kader van de Wet verplichte geestelijke gezondheidszorg (Wvggz) een verkennend onderzoek uitgevoerd. Daarbij praten we ook met mensen uit de directe omgeving (familie, buren, hulpverleners als die al betrokken zijn). Komt uit het onderzoek naar voren dat zorg noodzakelijk is, en zijn alle andere vormen van zorg door de persoon om wie het gaat geweigerd? Dan kan deze zorg verplicht door de rechter worden opgelegd.

Verplichte zorg via de rechter
Blijkt uit het verkennend onderzoek dat verplichte zorg nodig is? Dan doet het meldpunt hiervoor een verzoek bij de officier van justitie. De officier van justitie beslist of hij een aanvraagprocedure voor een zorgmachtiging start. Bij een positief besluit verzoekt de officier van justitie vervolgens aan de rechter om een besluit te nemen over het -al dan niet- toewijzen van een zorgmachtiging (verplichte zorg). Deze verplichte zorg wordt niet door de GGD uitgevoerd maar door een andere gespecialiseerde organisatie.

Snel ingrijpen met een crisismaatregel
Is de situatie te gevaarlijk om de procedure voor een zorgmachtiging te volgen? Dan kan de burgemeester zorg opleggen via een crisismaatregel.

Meer informatie: Wet verplichte geestelijke gezondheidszorg

Vraag of klacht over verplichte zorg
Personen die verplicht zorg krijgen, kunnen voor vragen of klachten terecht bij een cliëntenvertrouwenspersoon van het Adviespunt Zorgbelang.

Als verplichte zorg wordt opgelegd, kunnen naasten zoals familie en partners ondersteuning krijgen van een familievertrouwenspersoon. Klik hier voor meer informatie.