Heeft u vragen over corona? Bel het landelijke informatienummer: 0800-1351
Corona heeft Nederland bereikt. De meeste patiënten hebben longklachten en koorts. De verwachting is dat komende tijd meer besmettingen zullen volgen. Dat verandert niets aan de eerder gegeven aanpak en adviezen die hieronder staan beschreven.
Uit de laatste getallen uit China weten we dat het virus eigenlijk vergelijkbaar is met een ernstige wintergriep. Dat betekent dat de meeste patiënten milde klachten hebben en een aantal mensen ernstig ziek wordt en zelfs kunnen overlijden. De meeste patiënten zullen het virus binnen 1 tot 2 weken zelf opruimen.
In dit filmpje legt Jaap van Dissel, directeur van het Centrum Infectieziektebestrijding van het RIVM, het een en ander uit over het coronavirus.
Wat doet de GGD?
Corona heeft Nederland bereikt. Dat verandert tot dusver niets aan de huidige werkwijze van de GGD. ‘Corona is voor ons feitelijk niet anders dan iedere andere infectieziekte, zegt George Neve, arts Infectieziekten bij GGD-ZW. ‘Om verspreiding zoveel mogelijk te voorkomen, brengen we in kaart wie er nauw contact heeft gehad met een besmette patiënt. Deze personen worden 2 weken door ons gemonitord. Ze moeten twee keer per dag hun temperatuur opnemen en dit en mogelijke klachten, melden aan de GGD. Dit is in principe ons dagelijks werk. We bereiden ons voor om dit zo goed mogelijk uit te voeren, ook als het straks misschien drukker wordt.’
De GGD krijgt veel verzoeken van mensen die voor de zekerheid getest willen worden. ‘Maar dat heeft geen zin’, benadrukt Neve. ‘Alleen mensen met ziekteverschijnselen dragen mogelijk het virus. Daarnaast heeft testen echt alleen zin als ze risicovol contact gehad hebben.’
Sinds 27 januari 2020 geldt er een meldplicht. Zorgverleners moeten bij het vermoeden van een besmetting dit melden bij de GGD. Wat de GGD dan gaat doen zie je in dit filmpje.
Neve: ‘De belangrijkste maatregelen om verspreiding van een infectieziekte te voorkomen, zijn simpel en gelden voor alle virussen die griep en verkoudheid kunnen veroorzaken: regelmatig handen wassen, hoesten en niezen in de binnenkant van de elleboog en papieren zakdoekjes gebruiken. En handel verstandig zoals je ook bij een gewone griep zou doen: als je heel verkouden bent ga je ook niet op bezoek bij je oma of een pasgeboren baby.’
Wanneer moet je contact opnemen met de huisarts?
Als je in Nederland verkouden bent of longklachten hebt, is de kans groot dat je een gewone griep of verkoudheidsvirus hebt, in plaats van corona. Lees op de RIVM-site wanneer het wel raadzaam is om de huisarts te bellen. De huisarts overlegt met de GGD of onderzoek naar het coronavirus nodig is.
Wat kun je doen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen?
Lees hier het antwoord hoe je het kunt voorkomen.
Reisplannen?
Heb je een reis gepland? Lees dan vooral even het reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken.
Actuele informatie
De meest actuele informatie over het virus leest u:
- Op de nieuwspagina van het RIVM
- Bij de vragen en antwoorden van het RIVM.
- Scholen, bedrijven en andere organisaties kunnen met vragen terecht bij een speciale site van de Rijksoverheid