Privacyverklaring

GGD Zaanstreek-Waterland doet minimaal 1x per 4 jaar voor de gemeenten in de regio onderzoek naar de gezondheid, het welzijn en de leefstijl van volwassenen en ouderen. Dit onderzoek heet de GGD Gezondheidsmonitor Volwassenen & Ouderen. De GGD Gezondheidsmonitor 2024 vindt plaats tussen september en december 2024 onder volwassenen (18 – 64) en ouderen (65+). De taak om dit onderzoek uit te voeren staat in de Wet publieke gezondheid (Wpg).

De GGD Gezondheidsmonitor 2024 is een samenwerking tussen alle 25 GGD’en, gemeente Utrecht, het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Alle GGD’en in Nederland voeren de GGD Gezondheidsmonitor 2024 op dezelfde manier en in dezelfde periode van het jaar uit. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft het RIVM en GGD GHOR Nederland (de landelijke koepel van de 25 GGD’en) opdracht gegeven de GGD’en en gemeente Utrecht te ondersteunen bij het onderzoek. Ook het CBS ondersteunt de GGD’en, onder andere door personen voor het onderzoek te selecteren.

Om de GGD Gezondheidsmonitor 2024 te kunnen uitvoeren, verwerken de betrokken partijen (bijzondere) persoonsgegevens. In deze privacyverklaring staat hoe GGD Zaanstreek-Waterland, het RIVM en het CBS in de GGD Gezondheidsmonitor 2024 omgaan met de (bijzondere) persoonsgegevens uit de steekproef, de ingevulde vragenlijsten en de onderzoeksresultaten. En hoe de partijen ervoor zorgen dat ze deze goed beschermen.

De GGD Gezondheidsmonitor 2024 heeft de volgende doelen:

  • Inzicht hebben in de gezondheidssituatie van volwassenen van 18 tot en met 64 jaar en van ouderen van 65 jaar en ouder.
  • Het volgen van deze gezondheidssituatie in de tijd.
  • Het meehelpen aan lokaal en landelijk beleid om de gezondheid, leefstijl en welzijn van volwassenen en ouderen te bevorderen.

De uitvoering van de GGD Gezondheidsmonitor 2024 bestaat uit de volgende onderdelen:

  • Contact zoeken door het sturen van een uitnodigingsbrief aan volwassenen en ouderen voor deelname aan het onderzoek.
  • Verzamelen van gegevens uit de digitale en papieren vragenlijsten.
  • Analyseren van de antwoorden uit de vragenlijsten zodat landelijke, regionale en lokale inzichten op groepsniveau kunnen worden gegeven.
  • Rapporteren en bekend maken van deze resultaten op landelijk, regionaal en lokaal niveau waarbij de resultaten ook worden uitgesplitst naar subgroepen, zoals leeftijdscategorie, gender en opleidingsniveau.

Verwerken GGD Zaanstreek-Waterland, het RIVM en het CBS persoonsgegevens van mij en zo ja, welke?

Om het onderzoek uit te voeren en de doelen te bereiken, gebruiken GGD Zaanstreek-Waterland, het RIVM en het CBS vragenlijsten waarmee we gegevens over u verzamelen. Niet iedere inwoner van 18 jaar en ouder krijgt een uitnodiging voor ons onderzoek. Het CBS trekt op verzoek van de GGD’en en gemeente Utrecht een steekproef voor de GGD Gezondheidsmonitor 2024. Dat is een willekeurige selectie van volwassenen (18-64 jaar) en ouderen (65 jaar en ouder) die in een gemeente of specifieke wijk wonen. GGD Zaanstreek-Waterland heeft de opdracht gegeven aan Ipsos I&O om een uitnodigingsbrief om mee te doen te versturen aan de uitgekozen personen. Ipsos I&O ontvangt hiervoor de informatie van het CBS. Als u besluit om mee te doen en de vragenlijst invult, worden uw persoonsgegevens verzameld en verwerkt. Ipsos I&O verzamelt alle ingevulde vragenlijsten.
Daarnaast gebruiken zij de gegevens uit de steekproef om na afloop van het onderzoek cadeaukaarten te kunnen versturen naar prijswinnaars. We verloten cadeaukaarten onder alle respondenten die de vragenlijst digitaal of schriftelijk helemaal hebben ingevuld. Respondenten kunnen in de vragenlijst laten weten of ze voor deze prijsverloting in aanmerking willen komen en welke cadeaukaart zij zouden willen winnen. Ipsos I&O haalt daarna alleen van de winnaars het adres uit het steekproefbestand om de cadeaukaarten van hun keuze te kunnen versturen. Respondenten geven in de vragenlijst toestemming voor het gebruik van de adresgegevens om de gewonnen cadeaukaart te ontvangen.

De vragenlijst

GGD Zaanstreek-Waterland maakt voor de GGD Gezondheidsmonitor 2024 gebruik van een vragenlijst. Deze vragenlijst kunnen deelnemers online of op papier  invullen. Hiermee verzamelt de GGD gegevens over de gezondheid, leefstijl en welzijn van inwoners. In de vragenlijst komen de volgende onderwerpen aan bod:

  • Achtergrondgegevens: geboortejaar, geslacht, huishoudsamenstelling, opleidingsniveau, werksituatie, financiële situatie, vrijwilligerswerk;
  • Bijzondere persoonsgegevens: algemene gezondheid, chronische aandoeningen, long covid/ post-covid, beperkingen (alleen voor 65 jaar en ouder), valongevallen (alleen voor 65 jaar en ouder), mentale gezondheid, stress, veerkracht, regie over eigen leven, eenzaamheid, sociale steun, suïcidegedachten, lengte en gewicht, roken en vapen, alcoholgebruik, bewegen, mantelzorg geven, geluidhinder, slaapverstoring, geurhinder, tevredenheid woonomgeving, hittestress.
  • Alle GGD’en vragen onderwerpen die hierboven staan uit. Daarnaast kan elke GGD lokale vragen stellen om zo meer te weten te komen over wat speelt in de eigen regio. GGD Zaanstreek-Waterland vraagt naar: zingeving, vertrouwen in de toekomst, sociale contacten, discriminatie, huiselijk geweld (18 tot en met 64 jaar), ouderenmishandeling (65 jaar en ouder), suïcide (praten over en pogingen), drugsgebruik (18 tot en met 64 jaar), eten en drinken, zitten, slapen, gehoorschade (18 tot en met 64 jaar), lidmaatschap (sport-)vereniging, mantelzorgpotentieel, sociale uitsluiting (18 tot en met 64 jaar), hinder van stof, roet of rook, veiligheid, ontvangen zorg (65 jaar en ouder), bekendheid met voorzieningen, internetgebruik (65 jaar en ouder), vitaliteit (65 jaar en ouder) (allen bijzondere persoonsgegevens).
  • Aan het einde van de vragenlijst is een link opgenomen naar de website van het online gezondheidspanel van GGD Zaanstreek-Waterland waar personen hun gegevens kunnen achterlaten om mee te doen aan het panel. Deze gegevens niet aan de antwoorden op de GGD Gezondheidsmonitor. Meedoen aan het panel staat los van meedoen aan de GGD Gezondheidsmonitor, is vrijwillig en deelnemers kunnen op elk moment stoppen.

U kunt een inkijkexemplaar van de vragenlijst van GGD Zaanstreek-Waterland voor de GGD Gezondheidsmonitor opvragen bij de helpdesk van Ipsos I&O via NLhelpdeskGM@Ipsos.com of de onderzoekers van GGD Zaanstreek-Waterland via onderzoek@ggdzw.nl. 

Grondslag uitvoering GGD Gezondheidsmonitor 2024

GGD Zaanstreek-Waterland en het RIVM voeren dit onderzoek uit voor een taak van algemeen belang, namelijk monitoring van de publieke gezondheid vanuit de Wet publieke gezondheid (artikel 2 lid 2a en b en artikel 5a Wet publieke gezondheid ‘Wpg’) en vanuit de Wet op het RIVM (artikel 3 lid 1 sub b van de Wet op het RIVM). Bij het uitvoeren van de GGD Gezondheidsmonitor 2024 gebruiken GGD Zaanstreek-Waterland en het RIVM alleen de gegevens die voor het uitvoeren van de wettelijke taken nodig zijn. Voor het verwerken van bijzondere persoonsgegevens heeft GGD Zaanstreek-Waterland en het RIVM een grondslag in artikel 9, lid 2, sub i AVG, daarin staat dat de gegevensverwerking nodig is voor een taak van algemeen belang. Deze taak staat in de Wpg en de Wet op het RIVM, zoals hierboven staat.
Meer informatie over hoe het CBS met uw persoonsgegevens om gaat kunt u hier lezen.

Moet ik meedoen?

Nee, u hoeft niet mee te doen. Meedoen aan de GGD Gezondheidsmonitor 2024 is vrijwillig. Door de vragenlijst in te vullen (en op te sturen in het geval van schriftelijke deelname), gaat u akkoord met de deelname aan de GGD Gezondheidsmonitor 2024. U kunt op ieder moment stoppen met het invullen van de (digitale) vragenlijst. Ook kunt u vragen overslaan, als u deze niet wilt invullen. Vanaf dat u start met invullen van de digitale vragenlijst slaat de computer uw gegevens op. Wilt u halverwege stoppen en wilt u niet dat de tot dan toe ingevulde antwoorden bewaard worden? Dan gaat u terug in de vragenlijst en wist de antwoorden. Voordat u start met het invullen van de vragenlijst, leest u hoe u dit kunt doen. U kunt ook contact opnemen met Ipsos I&O om uw gegevens weg te laten halen. Verderop in deze privacyverklaring vindt u meer informatie hierover.

Om duidelijk te maken dat er in de vragenlijst vragen staan over uw gezondheid, staat voor de start van de vragenlijst een uitleg dat er in de vragenlijst vragen zijn over gezondheid, leefstijl en welzijn.

Voorafgaand aan de verwerking ontvangt de betrokkene informatie dat het om een vragenlijst gaat met gegevens over de gezondheid die het RIVM, het CBS en de regionale GGD op groepsniveau  verwerken. Zo weet de betrokkene dat zij bijzondere persoonsgegevens kunnen verwerken, maar beroept de verwerkingsverantwoordelijke zich niet op de uitzonderingsgrond toestemming uit artikel 6 en 9 AVG.

We behandelen uw antwoorden altijd vertrouwelijk. De computer slaat uw antwoorden veilig op en we delen ze niet met partijen die niet in deze privacyverklaring staan.

Wie ontvangen de met de GGD Gezondheidsmonitor 2024 verzamelde gegevens?

  • Binnen GGD Zaanstreek-Waterland hebben alleen de medewerkers die verantwoordelijk zijn voor de verwerking van de onderzoeksgegevens, toegang tot die onderzoeksgegevens. Zij behandelen en verwerken de antwoorden zeer vertrouwelijk.
  • GGD Zaanstreek-Waterland maakt gebruik van onderzoeksbureau Ipsos I&O om de technische afname van de digitale vragenlijst en de tijdelijke dataopslag mogelijk te maken. Dit onderzoeksbureau is gebonden aan strenge voorwaarden zoals beveiligingsmaatregelen en geheimhoudingsplicht. Met Ipsos I&O heeft de GGD een verwerkersovereenkomst afgesloten waarin deze voorwaarden staan.
  • GGD GHOR Nederland verwerkt de persoonsgegevens voor de GGD’en. GGD GHOR Nederland zorgt daarbij voor het schonen van de bestanden. Zij doen dit in opdracht van de GGD’en. Hiervoor hebben zij een verwerkersovereenkomst afgesloten waarin de afspraken hierover staan.
  • Het RIVM en het CBS ontvangen de resultaten van de ingevulde vragenlijsten, zonder de specifieke lokale vragen die GGD Zaanstreek-Waterland heeft gesteld,. Zodat zij de GGD’en en gemeente Utrecht kunnen ondersteunen. Dit staat in een convenant; hierin staan de afspraken die de samenwerkende partijen hebben gemaakt.
  • GGD GHOR Nederland, de landelijke koepel van GGD’en, ontvangt alleen een bestand waarin gegevens zitten die het onmogelijk maken om personen te herkennen. GGD GHOR Nederland kan daarmee als landelijke koepel de GGD’en ondersteunen bij de uitvoer van analyses op landelijk niveau.
  • Ook andere organisaties kunnen een aanvraag indienen voor extra data-analyses. Dit kan niet zomaar. Zij moeten hiervoor een aanvraag indienen bij de registratiecommissie van de Gezondheidsmonitors, via https://www.monitorgezondheid.nl/data-aanvraag. De registratiecommissie Gezondheidsmonitors beoordeelt de aanvraagzorgvuldig. Als de commissie de aanvraag goedkeurt, krijgt de organisatie toegang tot het databestand via de Remote Access (RA) omgeving van het CBS. Dit is een beveiligde omgeving bij het CBS.

Hoe gebruiken GGD Zaanstreek-Waterland, het RIVM en het CBS de gegevens van de ingevulde vragenlijsten?

GGD Zaanstreek-Waterland maakt op grond van haar publieke taak rapportages voor gemeenten en andere partijen met de verzamelde gegevens. Dit zijn regiorapportages, rapportages over sub-regio’s en rapportages voor gemeenten. GGD Zaanstreek-Waterland plaatst de rapportages over de regio, afzonderlijke gemeenten en wijken op haar vrij toegankelijke cijferwebsite. De GGD rapporteert alleen over groepen, zo zijn  gegevens in deze rapportages niet te herleiden  naar personen.
De gemeenten gebruiken deze rapportages gebruikt om beleid rond gezondheid te kunnen maken.
De landelijke samenwerkingspartners RIVM en CBS kunnen voor onderzoek en publicatie ook gebruik maken van de resultaten van de GGD Gezondheidsmonitor 2024. Ook voor deze onderzoeken geldt dat zij in hun rapportages alleen over groepen rapporteren, waardoor personen niet direct herleidbaar zijn.

Hoe beschermen we uw gegevens?

GGD Zaanstreek-Waterland, het RIVM, het CBS en GGD GHOR Nederland vinden privacy erg belangrijk. In het uitzonderlijke geval dat de antwoorden van de vragenlijst naar een persoon kunnen leiden, nemen zij maatregelen om de herleidbaarheid te voorkomen.
Ook treffen alle betrokken organisaties verschillende maatregelen om de ingevulde vragenlijsten goed te beveiligen. Voor de verzending van databestanden bijvoorbeeld gebruiken zij beveiligde programma’s met tweestapsverificatie. Zoals genoemd hebben alleen medewerkers die betrokken zijn bij de GGD Gezondheidsmonitor 2024 toegang tot de ingevulde vragenlijsten. Ook hebben de onderzoekers een geheimhoudingsplicht getekend en mogen zij niets doen waardoor de gegeven antwoorden kunnen leiden naar een persoon.

Weten GGD Zaanstreek-Waterland, het RIVM en het CBS wie ik ben?

Voor de GGD Gezondheidsmonitor 2024 is het geen doel op zich om (bijzondere) persoonsgegevens te verwerken, maar om een beeld te krijgen van de gezondheid. GGD Zaanstreek-Waterland en het RIVM kunnen niet direct herleiden wie welke antwoorden heeft gegeven. Door de combinatie van de gegeven antwoorden is herleiding naar de persoon in heel uitzonderlijke gevallen toch mogelijk.
Het CBS werkt ook mee aan dit onderzoek. Het CBS heeft wel de mogelijkheid om gegevens direct te herleiden naar u als persoon. Met een uniek volgnummer uit de steekproef, kan het CBS de gegevens uit de vragenlijst koppelen aan andere gegevens bij het CBS.  Dit doet zij onder andere om de resultaten te wegen. Wegen is een onderzoeksmethode waarbij bevolkingsgroepen die in verhouding weinig hebben meegedaan, zwaarder meetellen in de resultaten. Groepen die in verhouding juist vaak hebben meegedaan, tellen minder zwaar mee. Wegen is nodig om ervoor te zorgen dat de deelnemers een goede afspiegeling vormen van de bevolking

Het CBS krijgt naast de verzamelde gegevens van de GGD Gezondheidsmonitor ook veel bestanden van andere instellingen. Hierin staan bijvoorbeeld gegevens over inkomen en bevolking. Die informatie voegt het CBS samen met de GGD Gezondheidsmonitor. Daardoor hoeft de GGD minder informatie uit te vragen in de vragenlijst. In de samengevoegde informatie die GGD’en van het CBS krijgen, zijn geen personen te herkennen.

Hoe lang worden de gegevens bewaard die verzameld zijn met de GGD Gezondheidsmonitor 2024?

GGD Zaanstreek-Waterland bewaart de databestanden 20 jaar. De GGD Gezondheidsmonitor 2024 heeft namelijk als doel de gezondheidssituatie van volwassenen en ouderen te volgen in de tijd Dit betekent, dat GGD Zaanstreek-Waterland, het RIVM en het CBS ook in de toekomst de ingevulde vragenlijsten moeten hebben. Zodat zij de eerdergenoemde doelen kan halen en de taken goed kunnen blijven uitvoeren.
De wet bepaalt geen specifieke termijn voor het bewaren van niet direct herleidbare gegevens. Na 20 jaar is de samenleving zo veranderd  dat onderzoeksgegevens geen betekenis meer hebben.

De onbewerkte bestanden die we niet gebruiken voor rapportages, bewaren we tot we de analyses hebben uitgevoerd en de resultaten zijn gepubliceerd (half 2025). Zo kunnen we mogelijke fouten in de verwerking van de gegevens nog herstellen. Ipsos I&O  verwijderd  3 maanden na uitvoer van het onderzoek naam- en adresgegevens .

Het RIVM en het CBS bewaren de ingevulde vragenlijsten ook, zodat zij de 25 GGD’en en gemeente Utrecht kunnen ondersteunen en onderzoek kunnen uitvoeren op landelijk niveau. Dit staat in de afspraken die de samenwerkende organisaties hebben gemaakt. Het RIVM bewaart de ruwe data 10 jaar. Hiermee voldoen zij aan de Archiefwet 1995 en Wet open overheid (Woo). Na 10 jaar vernietigt het RIVM deze data.

Welke rechten heb ik?

Als betrokkene bij de verwerking van uw antwoorden heeft u een aantal rechten waarop u zich voor deze verwerking kunt beroepen. Deze hebben we hieronder uitgebreider uitgewerkt. Voor meer uitleg op wat deze rechten betekenen verwijzen we u graag naar de website van de Autoriteit Persoonsgegevens. Zoals hieronder ook staat uitgelegd, kunt u deze rechten niet meer uitoefenen na 8 december 2024, omdat we dan alle herleidbare gegevens hebben verwijderd waardoor we  individuele gegevens niet kunnen herleiden zonder extra informatie van het CBS.

Recht op weigering
Meedoen aan de GGD Gezondheidsmonitor 2024 is vrijwillig. Op elk moment kan van deelname worden afgezien, zonder opgave van reden. U kunt voor het invullen van de vragenlijst meer informatie lezen op de startpagina van het onderzoek. Daarna kunt u besluiten wel of niet mee te doen. U kunt ook vragen overslaan of stoppen met het invullen van de vragenlijst.

Recht op informatie
U heeft recht op heldere informatie over wat een organisatie met uw persoonsgegevens doet en waarom. Om hieraan te voldoen hebben we deze online privacyverklaring gemaakt. Heeft u extra vragen? In het laatste deel van deze verklaring staat hoe u deze kunt stellen met vermelding van contactgegevens. U kunt ook een schriftelijke versie van deze privacyverklaring opvragen.

Recht op inzage en afschrift
U heeft het recht om uw gegevens in te zien. Een verzoek tot inzage kan alleen in de fase van dataverzameling (veldwerk) tot 8 december 2024. Na deze eerste fase verwijderen we alle herleidbare gegevens, waardoor we individuele gegevens niet kunnen herleiden zonder extra informatie van het CBS.

Recht op rectificatie
U heeft het recht om gegevens die niet (langer) kloppen, te laten rectificeren. Een verzoek tot rectificatie is alleen mogelijk in de fase van dataverzameling (veldwerk) tot 8 december 2024. Na deze eerste fase verwijderen we alle herleidbare gegevens waardoor we individuele gegevens niet kunnen herleiden zonder extra informatie van het CBS.

Recht op gegevenswissing
U kunt een verzoek indienen om uw persoonsgegevens te laten verwijderen. Een verzoek tot gegevenswissing is alleen mogelijk in de fase van dataverzameling (veldwerk) tot 8 december 2024. Na deze eerste fase verwijderen we alle herleidbare gegevens waardoor we individuele gegevens niet kunnen herleiden zonder extra informatie van het CBS.

Recht op beperking van de verwerking
In bepaalde gevallen (zoals bepaald in de Algemene Verordening Gegevensbescherming) kunt u verzoeken om de verwerking van uw gegevens te beperken. Dit kan alleen als de gegevens mogelijk niet goed  zijn. Een verzoek tot beperking van de verwerking is alleen mogelijk in de fase van dataverzameling (veldwerk) tot 8 december 2024. Na deze eerste fase verwijderen we alle herleidbare gegevens waardoor we individuele gegevens niet kunnen herleiden zonder extra informatie van het CBS.

Recht op overdraagbaarheid van de gegevens
U heeft het recht om de door u aangeleverde persoonsgegevens in een digitaal (machine leesbaar) formaat terug te ontvangen. Een verzoek tot overdraagbaarheid van gegevens is alleen mogelijk in de fase van dataverzameling (veldwerk) tot 8 december 2024. Na deze eerste fase verwijderen we alle herleidbare gegevens waardoor we individuele gegevens niet kunnen herleiden zonder extra informatie van het CBS.

Vrijheid van deelname en recht van bezwaar
Deelname aan de GGD Gezondheidsmonitor 2024 is vrijwillig. Op elk moment kunt u stoppen, zonder opgave van reden. U heeft echter ook het formele recht op bezwaar dat u kan inzetten als uw individuele omstandigheden dit rechtvaardigen.

Bij wie kan ik terecht met vragen?

GGD Zaanstreek-Waterland heeft een overzicht gemaakt van veelgestelde vragen over de GGD Gezondheidsmonitor 2024.

Heeft u vragen over het invullen van de vragenlijst? Of over uw rechten en hoe u die kunt uitoefenen in dit onderzoek? Dan kunt u tot en met 8 december 2024 contact opnemen met Ipsos I&O via:

  • Whatsapp: 06-86826208
  • E-mail: NLhelpdeskGM@Ipsos.com
  • Telefoon: 0800-0191 (elke dag bereikbaar van 09.00 – 21.00 uur).
  • Als u een verzoek over uw rechten indient, heeft Ipsos I&O hiervoor uw inloggegevens nodig om het verzoek in behandeling te kunnen nemen.

Heeft u inhoudelijke vragen over het onderzoek? Of hoe GGD Zaanstreek-Waterland met uw persoonsgegevens omgaat? Dan kunt u een e-mail sturen naar onderzoek@ggdzw.nl.

Als u een klacht wilt indienen, dan kunt u een e-mail sturen naar klacht@ggdzw.nl.

Bent u het niet eens met het resultaat van uw klacht of verzoek of hoe we uw klacht of verzoek hebben behandeld? Dan kunt u hierover een klacht indienen bij de Autoriteit Persoonsgegevens.

Voor meer informatie over hoe GGD Zaanstreek-Waterland omgaat met uw privacy, zie ons algemene privacyreglement op https://www.ggdzw.nl/privacy/.

Deze privacyverklaring is opgesteld in September 2024.