Vandaag gaat de landelijke Gezondheidsmonitor Jeugd van start in onze regio. In de periode oktober tot eind november worden leerlingen in de klassen 2 en 4 van het regulier voortgezet onderwijs gevraagd naar hun gezondheid en leefstijl. Dit gebeurt in de klas aan de hand van een online vragenlijst. Onderwerpen die aan bod komen zijn onder anderen eenzaamheid, stress, bewegen en middelengebruik.
In onze regio doen 17 scholen mee. Deelname is vrijwillig, maar wij hopen dat zoveel mogelijk leerlingen de vragenlijst invullen.
Samenwerking Trimbos-instituut
Dit jaar werkt de GGD voor het regulier voortgezet onderwijs ook samen met het Trimbos-instituut dat tegelijkertijd landelijk en internationaal onderzoek doet. De vragenlijsten van het Trimbos-instituut gaan over dezelfde onderwerpen, maar er is meer aandacht voor eventueel gebruik van alcohol, tabak, cannabis en andere middelen. Op basis van toeval krijgen één of twee leerlingen per klas een Trimbos vragenlijst in plaats van de GGD vragenlijst.
Deelname speciaal- en praktijkonderwijs
Voor het eerst nodigt GGD Zaanstreek-Waterland dit jaar, naast leerlingen van het regulier voortgezet onderwijs, ook leerlingen van het praktijkonderwijs en het speciaal onderwijs uit. Zij nemen deel met een vereenvoudigde vragenlijst. GGD Zaanstreek-Waterland werkt voor dit onderzoek samen met een aantal andere GGD-en. Van de 7 scholen in de regio doen er 4 mee.
Wat levert het onderzoek ons op
Alle GGD’en voeren de Gezondheidsmonitor Jeugd gelijktijdig uit, in samenwerking met het RIVM.
Omdat alle GGD’en meedoen, leveren de resultaten niet alleen input voor gezondheidsbeleid op lokaal en regionaal, maar ook op landelijk niveau. Scholen kunnen de resultaten gebruiken voor hun gezondheidsbeleid.
De resultaten zijn halverwege 2024 beschikbaar.