Update 24 maart
Jongeren kunnen nu zonder afspraak een boosterprik halen.
Vanaf nu kunnen jongeren van 12 tot en met 17 jaar vrijwillig een boosterprik halen bij GGD Zaanstreek-Waterland. Volgens de Gezondheidsraad is er geen medische noodzaak om alle jongeren een booster aan te bieden. Daarom wordt de vaccinatie aangeboden in plaats van aanbevolen. De jongeren krijgen geen uitnodiging. Ze kunnen alleen op afspraak deze prik halen, die is alleen telefonisch te maken.
Wel of geen boosterprik
Hoewel de meeste jongeren na vaccinatie bijna niet ziek worden van de omikron-variant, kunnen er redenen zijn waarom ze een boosterprik willen. Bijvoorbeeld omdat zij zelf kwetsbaar zijn of kwetsbare gezins- of familieleden willen beschermen. De keuze voor een boosterprik is vrijwillig. Het is een oppepper die de werking van de basisvaccinaties verbetert. Je kunt nog steeds besmet raken met het coronavirus, maar de kans is kleiner dat je anderen besmet.
Vaccin
Jongeren krijgen het BioNTech/Pfizer-vaccin. Het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA) vindt BioNTech/Pfizer voldoende veilig en effectief als boostervaccinatie voor jongeren van 12 tot en met 17 jaar.
Afspraak maken
De periode tussen een boosterprik en de tweede basisvaccinatie of doorgemaakte coronabesmetting moet minimaal 3 maanden zijn. Jongeren of hun ouders/verzorgers kunnen een afspraak maken door te bellen naar 0800-7070. Dit nummer is 7 dagen per week bereikbaar van 08.00-20.00 uur.
Voor het ontvangen van een boostervaccinatie is ‘informed consent’ nodig. Dit betekent, dat de GGD-medewerker bij het maken van de afspraak aan de jongere vraagt, of de jongere deze keuze weloverwogen heeft gemaakt. 16 of 17-jarigen mogen zelf beslissen of zij zich willen laten vaccineren. Jongeren onder 16 jaar beslissen samen met hun ouders of verzorgers over inenten.