Van 26 januari tot en met 5 februari zijn de Nationale Voorleesdagen. Voorlezen aan kinderen is belangrijk. Het prikkelt de fantasie, ontwikkelt het taalgevoel en bezorgt ze veel plezier. Speciaal voor baby’s, peuters en kleuters zijn er De Nationale Voorleesdagen. Deze dagen hebben als doel het voorlezen aan kinderen die zelf nog niet kunnen lezen, te stimuleren. Zo worden kleintjes grote lezers.

Steeds meer kinderen spreken thuis een andere taal. Voorlezen gebeurt dan ook in een andere taal. Want (groot)ouders kunnen het beste voorlezen in de taal van hun hart. De taal waarin ze ook blij, boos of verdrietig zijn. Onderzoeken leren ons dat een goede beheersing van de thuistaal kinderen helpt. Het helpt bij het leren van het Nederlands, de onderwijstaal. Dit weten niet alle (groot)ouders.

‘Maar eerst ving ik een monster’ van Tjibbe Veldkamp en Kees de Boer is het prentenboek van 2022.
Dit is een kort verhaal.
Waarom is het kort?
Omdat het bedtijd is. Het verhaal gaat over jou. Jij ging slapen. En toen was het verhaaltje alweer uit.
Ja… maar eerst ving ik een monster.

Er zijn gratis vertalingen beschikbaar van het Prentenboek van het Jaar in het Pools, Turks en Arabisch. Vraag bij uw bibliotheek of zij de vertalingen hebben.

Bijeenkomst ‘Zwanger: taal en voorlezen’

Logopedisten van de GGD geven samen met de Bieb voor de Zaanstreek de bijeenkomst ‘Zwanger: taal en voorlezen’. In de online bijeenkomst praten ze met (toekomstige) ouders over taalontwikkeling en waarom voorlezen belangrijk is. De bijeenkomst is voor zwangere vrouwen en partners. Opgeven kan via www.debieb.nl/zwanger.

Wilt u ook een bijeenkomst door een van de logopedisten van de GGD  op uw peuterspeelzaal? Bijvoorbeeld de bijeenkomst ‘Voorlezen, leuk en goed!’ over taalontwikkeling en voorlezen. Vraag hem nu vast aan.
Neem voor meer informatie over de activiteiten contact op met Astrid Roest, aroest@ggdzw.nl.