PrEP-hiv zorg

Link naar PrEP-hiv bij de GGD

PrEP (pre expositie profylaxe) is medicatie waarmee je voorkomt dat je een hiv-infectie oploopt. Het medicijn bevat hiv-remmers.

Wie kan ervoor in aanmerking komen?

  • Mannen die Seks hebben met Mannen (MSM) of transgender personen die de afgelopen 6 maanden anale seks (ontvangend en gevend) zonder condoom hadden met een mannelijke partner met onbekende hiv status. Of met een bekend hiv-positieve partner die een (veronderstelde) detecteerbare viral load had.
  •  MSM of transgender personen die in de afgelopen 6 maanden een anale/rectale soa of syfilis diagnose kregen.
  •  MSM of transgender personen die in de afgelopen 6 maanden een Post-expositie profylaxe (PEP) kuur kregen.
  • In bijzondere situaties kan er ook een PrEP indicatie zijn in andere situaties. Zoals voor migranten in een kwetsbare positie.

Aanmelden voor PrEP-hiv zorg

Voor PrEP medicatie en begeleiding sturen we je door naar GGD Amsterdam waarmee we samen werken. Je kunt via de link https://prepzorg.itforcare.nl/ laten weten dat je graag PrEP wilt gebruiken via GGD Amsterdam. Zij kijken dan of je hiervoor in aanmerking komt.

Het bezoekadres van de GGD Amsterdam is: Nieuwe Achtergracht 100, 1018 LW Amsterdam.

Bij het voorschrijven van PrEP betaal je voor iedere 30 pillen zelf € 7,50. Dit betaal je met pin.

Proef voor vijf jaar

In augustus 2019 is de landelijke PrEP-hiv regeling ingegaan. Hierbij is PrEP-hiv via de GGD beperkt beschikbaar. GGD’ en zijn namelijk gebonden aan de eisen van het ministerie van VWS. De regeling geldt voor een pilotperiode van vijf jaar en is voor een beperkt aantal personen. GGD Zaanstreek-Waterland werkt hiervoor samen met GGD Amsterdam.

We vinden het belangrijk dat de beperkte plaatsen terecht komen bij de juiste mensen. De GGD-professional beoordeelt wie recht heeft op PrEP via de landelijke regeling. De professional maakt daarbij een inschatting van het risico op hiv en de persoonlijke situatie van de cliënt.

PrEP via de huisarts?

Naast de GGD kan ook de huisarts een rol spelen in het geven van PrEP-zorg. Mensen die PrEP willen gebruiken kunnen ook met hun huisarts in gesprek gaan. Er zijn steeds meer huisartsen in Nederland die PrEP-hiv voorschrijven en PrEP-zorg leveren. In steeds meer regio’s werken huisartsen en GGD-en samen. Ze maken dan afspraken over wie welk deel van de PrEP-zorg doet.

Als je huisarts nog niet op de hoogte is van PrEP en de mogelijkheden, dan kun je hem/haar wijzen op de Richtlijn PrEP (pdf 722kb). Uitgebreide informatie rondom PrEP voor de huisarts is te vinden via Soa Aids Nederland.

In onze regio kunnen huisartsen voor meer informatie contact opnemen met de arts seksuele gezondheid van GGD Zaanstreek-Waterland.
Loop je in onze regio tegen problemen aan in het krijgen van PrEP-zorg? Bespreek dit dan ook met GGD Zaanstreek-Waterland.

Ik slik al PrEP

Ook als je al PrEP slikt, is het belangrijk dat je huisarts hiervan op de hoogte is. Hij/zij kan je helpen om dit medicijn veilig te gebruiken. Als je PrEP op een goede manier gebruikt, is de kans dat je hiv oploopt heel klein.

Moet ik veilig vrijen als ik PrEP slik?

Het medicijn werkt niet tegen andere soa’s, dus het blijft belangrijk om condooms te gebruiken.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie op de website van PrEPnu of neem contact op met je huisarts.